woensdag 6 april 2011

Pizza!

Ik vind het altijd leuk om dingen helemaal zelf te maken, met zo min mogelijk pakjes en toevoegingen. Daarom zijn deze pizza's een van mijn favorieten! Jammer dat het zoveel tijd kost. Voorbereiding kost ongeveer 3 uur (deeg maken en laten rijzen), daarna sta je ongeveer een half uur in de keuken om ze af te maken. Maar.. het is de moeite waard!

Nodig voor twee pizza's: 2 theelepels gedroogde gist (zo'n klein zakje), 280 gram bloem, 1,5 dl lauw water, 1 eetlepel melk, 2 eetlepels olijfolie en een halve theelepel zout.
Voor de garnering: blikje tomatenpuree (kun je vast ook zelf maken, maar aangezien er behalve tomaten en wat zout niets in zit, gebruik ik graag een blikje), 15 cherrytomaten, olijfolie, 3 eetlepels kappertjes, 250 gram mozarella, verse basilicum, zout en peper.

Eerst maken we de bodems. Meng de gist, bloem, het water, melk, olijfolie en het zout. Kneed dit flink (ongeveer een kwartier) met de hand. Je hebt je sportieve activiteiten voor vandaag alweer voor de helft achter de rug! Maak van het deeg een mooie bal en leg hem in een ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige doek en zet het weg op een warme plaats. Laat twee uur rijzen.
Druk nu zacht alle lucht uit het deeg en laat nog eens veertig minuten rijzen.
Het deeg is klaar. Je kunt er nu mooie bodems van vormen. Maak ze zo plat mogelijk, want ze worden in de warme oven weer wat dikker. Als je zacht duwt, kun je ze vrij luchtig houden. Je kunt het deeg nu ook invriezen voor later gebruik, maar dan moet je het na ontdooien wel opnieuw laten rijzen.

Voor het afbakken..
Bak de bodems in de oven, ongeveer 7 minuten op 220 graden. Daarna kun je ze gaan beleggen. Smeer een theelepel olie uit over de bodem en daarna een half blikje tomatenpuree. Vervolgens doe je de plakjes mozarella en de gehalveerde cherrytomaatjes erop. Strooi dan de smaakmakers (kappertjes, grof gehakte basilicum, beetje zout en peper) over de pizza. Overigens lust een van mijn kinderen geen kappertjes, dus voor hem laat ik ze weg.

Eindresultaat van de zelfgebakken pizza

Nu bak je de pizza af in 8 minuten op 220 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten