woensdag 22 september 2010

Samen simpele koekjes bakken

Een leuk tijdverdrijf voor peuters (en natuurlijk ook voor oudere kindjes) is koekjes bakken. Maarrr je moet maar net zin hebben in heel veel troep. Daar komt bij dat ik niet ben uitgerust met een enorme oven, bijbehorende enorme keuken, steekvormpjes en nee, zelfs geen deegroller. Ik heb wel een combimagnetron, dus daar gaan we dan maar mee aan de slag en we houden het lekker eenvoudig. Kostprijs voor 30 versierde koekjes; nog geen 3 Euro. En je hebt meteen een paar creatieve cadeautjes om uit te delen!

En je hebt nodig: bakpapier, 250 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram margarine, 125 gram witte basterdsuiker, een ei en een snufje zout. Wij hadden daarnaast ook nog Smarties om de koekjes mee te versieren.
Weeg alle ingrediĆ«nten af en laat je kind alles in een kom kiepen. De margarine moet op kamertemperatuur zijn en even in kleine blokjes gesneden worden. Daarna kneed jij alles tot een mooie bal deeg. Vervolgens neem je een plat bord waar je een stuk bakpapier op legt. Dan draai je in je handen flinke knikkers (twee tot drie centimeter) van het deeg. Je legt een aantal knikkers op het bord. Bij mij pasten er ongeveer tien op, maar leg ze niet te dicht bij elkaar. Dan mag je peuter met zijn (schone!) handjes de balletjes platdrukken, tot ze niet dikker dan een halve centimeter zijn. En natuurlijk is het versierwerk ook een leuk en lekker klusjes voor de kleinsten onder ons. Wij hadden gewone Smarties, maar je kunt ook speciale versierchocolaatjes kopen.

Tot slot gaan de koekjes natuurlijk in de voorverwarmde oven. 15 Minuten op 180 graden zou moeten zorgen voor mooie lichtbruine koekjes. Daarna een half uur laten afkoelen tot ze echt knapperig zijn. Bij ons werden het drie borden koekjes. Na het afkoelen per vier in een servetje en daarna in een boterhamzakje met een strikje. Zo hadden we leuke cadeautjes voor opa en oma, de buren en de juffen van de peuterspeelzaal. En de rest ging in de koekjestrommel. Wel binnen een week opeten, maar dat zal geen probleem zijn neem ik aan!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten