woensdag 22 september 2010

Spinazietaart

Met stip op een, en daarom verdient hij het eerste plekje op dit blog: de spinazietaart. Er zullen vast kinderen bestaan die niet van spinazie a la crème houden, maar mijn kinderen horen gelukkig niet bij die groep. Dit is een heerlijk recept voor kinderen en volwassenen, makkelijk van tevoren te maken. Handig, wanneer je visite verwacht. Makkelijk te maken, weinig bereidingstijd en makkelijke ingrediënten. Kinderen kunnen goed helpen met klaarmaken. Let op, hij moet wel bijna een uur in de oven.

Je hebt nodig voor vier personen: een springvorm, 7 plakjes bladerdeeg, pakje spinazie a la crème3 eieren, zakje geraspte kaas (ik neem het liefste 30+), beetje peper en zout. Onderin de taart komt iets hartigs, zoals noten of vegavlees.
Oorspronkelijk maakte ik dit recept met van die vegetarische knakworstjes, die ik dan in plakjes sneed. Erg lekker en een goede vleesvervanger. Maar in de loop der jaren ben ik daarmee gaan experimenteren en heb de worstjes wel eens vervangen door een hand cashewnoten, wat cherrytomaatjes, een halve camembert in blokjes, pittig gekruide tofublokjes of een hand walnoten. Kies dus gerust een van deze variaties.

Verwarm de oven voor op 200 graden, haal de bladerdeeg uit de vriezer, ontdooi de spinazie in een pannetje en vet ondertussen de springvorm in.
Wanneer de spinazie ontdooit is doe je het gas uit en roer je hier de eieren, de helft van de kaas en een snufje peper en zout door. Eventueel aangevuld met een flinke snuf knoflookpoeder voor de liefhebbers.
Daarna beleg je de ingevette springvorm met de plakjes bladerdeeg. Het is handig om daarna even met een vork een paar gaatjes in het deeg te prikken.
Vervolgens leg je de noten en/ of het vegavlees of kaas (zie boven) op de bodem. Daarover giet je voorzichtig het mengsel van de spinazie. Als bovenste laagje strooi je de rest van de geraspte kaas erover. Soms ben ik in een creatieve bui en maak ik van een of twee plakjes bladerdeeg leuke vormpjes op de bovenkant (zie foto). Wanneer je het deeg daarna insmeert met een beetje eigeel, gaat hij ook nog een beetje glanzen. Extra feestelijk, maar niet noodzakelijk.

Nu kan de taart in de oven. 55 Minuten op 200 graden zorgt bij mij voor een perfecte gare taart, met een goudkleurig korstje. Houd het natuurlijk wel in de gaten, want misschien is jouw springvorm net anders van formaat waardoor hij vijf minuutjes eerder klaar is.

Als er een stukje over is, kan het de volgende dag ook koud bij de lunch geserveerd worden. Ik heb hem ook keer koud in smalle puntjes bij de paasbrunch op tafel gezet en ook toen was iedereen erg enthousiast.

Spinazietaart met cherrytomaatjes.
 

Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. Bedankt ook voor niet vegetariërs is het erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen