woensdag 6 oktober 2010

Witlof cadeautjes

Bij onze peuters werkt het altijd prima om bij het avondeten gebruik te maken van namen zoals; taart, verassing of cadeautje. Vandaar de naam witlofcadeautjes. Makkelijk klaar te maken en het hoeft niet zo lang in de oven als de spinazietaart. Komt bij dat witlof nu lekker voordelig is. Met dit recept maak je de witlof minder bitter en dus geschikter voor kritische peuters, ondetussen wennen ze wel aan de smaak.

Ik maak voor de volwassenen twee halve witloffen en voor de kinderen ieder een halve.
Nodig voor twee volwassenen en twee kinderen; 3 witloffen, 6 blaadjes bladerdeeg, 50 gram geraspte kaas, peper en zout.

Kook de witlof in weinig water met een beetje zout in 10 minuten beetgaar, laat ondertussen de bladerdeeg ontdooien.Doe tegelijkertijd het blikje tomatenpuree in een kom en meng de helft van de kaas erdoor, samen met een snuf peper en zout.

Net gevuld, nu nog dichtvouwen..
Laat de witlof goed uitlekken (pas op, heet!) en halveer ze in de lengte. Nu snijd je de bittere kern eruit. Het kuiltje wat hierdoor ontstaat vul je op met het tomatenpuree mengsel. Leg de halve witlof schuin op een bladerdeegblaadje. Strooi er nu nog wat kaas over en vouw het deeg stevig dicht. Leg alle cadeautjes op een goot bord wat bestrooid is met bloem (of leg er bakpapier onder). Dit voorkomt dat de bladerdeeg aan het bord komt de zitten en je ze straks met een mes van het bord moet bikken (spreek uit ervaring).


Nu het bord in de oven op 200 graden, ongeveer 15 tot 20 minuten, tot het bladerdeeg mooi bruin is. Goed laten afkoelen voor het serveren, witlof blijft lang heet. Lekker om te serveren met gebakken aardappeltjes en rauwkostsalade.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten