donderdag 18 november 2010

Beroemde bitterballen

"Mijn vriendje maakt de allerlekkerste vegetarische bitterballen van de hele wereld". En, nadat ik dat beweerde, heeft hij het ook in het openbaar bewezen. Op Sofie's verjaardag hadden we een enorme schaal heerlijke bitterballen. En al snel kwamen de eerste verzoeken om het recept. Maar ja, peuter dat maar eens los van mijn vriendje. Drukdrukdruk met een baan en twee kinderen. En, niet echt een preciziekok en evenmin een snelle schrijver. Vanavond is het me dan toch eindelijk gelukt. Speciaal voor jullie! En dus.. sterkte ermee. En alvast eet smakelijk.

Bitterballen (50):
olie of boter (50 ml)
bloem (gewoon een heel pak kopen, kost bijna niks en is altijd handig)
(extra sterke) boullion of de groente soep van gisteren (50cl)
paneermeel (zie bloem)
eieren (5)


Doe een flinke scheut olie of een klont boter in een steelpan en maak het warm (en in het geval van boter: vloeibaar). Doe er steeds een beetje bloem bij (een eetlepel per keer) en roer steeds goed. Blijf bloem toevoegen tot de ontstane substantie korrelig wordt en uit elkaar valt. Doe er nu steeds een klein beetje boullion bij, en maar weer roeren. Blijf boullion toevoegen tot het geheel nog iets dikker is dan bitterbal/kroket vulling.
Laat de boel afkoelen (duurt lang... Als je ongeduldig bent kan je het ook op een boterham smeren, dan heb je een broodje kroket, maar dan zonder het knapperige...).
Als het spulletje afgekoeld is draai je er kleine balletjes van. Breek een ei in een bakje en kluts deze door elkaar, strooi wat paneermeel in een bord.
Haal een balletje door de ei en rol deze daarna door de paneermeel. Als je alle balletjes gedaan hebt, doe je ze nog een keer.
Nu kan je ze invriezen of in de frituurpan gooien (ongeveer 3 minuten 180 graden).

1 opmerking: