maandag 29 november 2010

Risottoballetjes

Als ik een portie risotto over heb, maak ik daar graag balletjes van. Lekker bij de lunch of 's avonds als hapje. Maar, zoals genoemd, je hebt wel eerst risotto nodig.

Voor de risotto: half pak witte rijst, doosje champignons, half doosje oesterzwammen, een ui, twee teentjes knoflook, liter tuinkruidenbouillon (mag lekker sterk zijn).

Was, en snijd alle paddenstoelen in kleine stukjes. Snipper de ui en de knoflook. Maak de bouillon klaar in een kan (ik gebruik altijd de maatbeker).
Doe een klein scheutje olie/ klontje boter in de wok en wacht tot het heet is. Fruit de ui en de knoflook kort in de wok. Daarna kiep je alle rijst erbij en laat je het even bakken terwijl je het omschept. Voeg daarna de paddenstoelen toe. Weer even laten bakken. Nu begint het risottowerk. Heb je een tijdschrift of handwerkje bij de hand? Giet ongeveer 100 tot 200 milliliter bouillon in de pan. Onder af en toe roeren en op zacht vuur wachten tot het vocht is opgenomen door de rijst (je kunt net een bladzijde uit je blad lezen of een stukje handwerken) en dan weer 100-200 milliliter bouillon erbij, weer roeren en wachten (lezen of breien) en roeren.. net zolang tot alle bouillon op is. Als je risotto nu nog niet gaar is, kun je er nog weer een halve liter bij doen (even snel maken in de waterkoker, bouillonblokje erbij en klaar). Als de rijst gaar is en het vocht redelijk opgenomen, maar toch smeu├»g, dan is het klaar! Reken er maar drie kwartier voor! 

Als er de volgende dag een restje over is, kun je de balletjes maken. Als je het meteen als hapje wilt maken, laat de risotto dan eerst goed afkoelen. Zet een diep bord klaar met daarin 2 rauwe eieren die je klutst. Op een ontbijtbordje doe je wat paneermeel.
Vorm met je handen een balletje, als een flinke knikker. Haal dit balletje door de ei, door het paneer, weer door het ei en weer door het paneer. Als alle balletjes klaar zijn, bak je ze in de koekenpan goudbruin. Niet vergeten regelmatig te keren.. Je kunt ze ook kort in de frituurpan bakken, dan blijven ze mooi rond (zie bitterballenrecept)

Eet smakelijk!!

1 opmerking: