maandag 27 december 2010

Kerstdiner vega met kids deel 2!

Voorgerecht
 Zoals beloofd, de recepten. Natuurlijk niet meer op tijd voor de Kerst, maar ook goed bruikbaar voor (nieuwjaars)feestjes!
Voor de Kerst heb ik de volgende hapjes gemaakt. Iedereen mocht het zelf 'afbakken' op het gourmetstel, voor zover nodig. Het was meer dan voldoende voor vier volwassenen en drie kleine kinderen.

Vooraf: bruschetta's (Foto zie boven). Snijd voor elke volwassene twee plakjes stokbrood en voor elk kind eentje. Smeer daarop een dun laagje tomatentapenade. Daarop komen een paar blaadjes rucola en een plak mozzarella dekt alles af. Daarna op een bordje leggen en licht besprenkelen met balsamico azijn. Voor de jongsten heb ik de sla en de azijn weggelaten, dus die hadden alleen een beetje tapenade en mozzarella er op. 


Champignons nog niet gebakken.
1. Gevulde champignons. Maak de (grote) champignons schoon en haal het steeltje eruit. Doe een potje uitgelekte gedroogde tomaatjes (op olie), twee flinke handen rucola (rest van voorgerecht) en drie takjes peterselie in de keukenmachine en hak het grof. Schep dit mengsel in de champignons en druk het stevig aan. Kort (laten) afbakken. Wat over was hebben we vandaag in de koekenpan gebakken, ging ook prima.

Falafel en aubergine nog niet gebakken




2. Gepaneerde aubergine. Maak een mengsel van 100 gram magere kwark en 40 gram bloem. Ongeveer een halve theelepel zout en een halve theelepel knoflookpoeder erbij. Goed mengen tot het een stevige pap wordt. Was een aubergine en snijd hem in dikke plakken. Haal de plakken door het mengsel en daarna door de paneer. Dit recept heb ik oorspronkelijk van vegaweb, alleen klopten daar de verhoudingen niet, waardoor je eerder een deegbal kreeg dan een papje. Heb het ook zelf aangepast met de kruiden. Dit wat langer afbakken in een beetje olie.


Champignons en peren gebakken.
Peren nog niet gebakken.
3. Peer met camembert en honing. Neem halve peren uit blik, laat ze uitlekken en snijd aan de onderkant een klein plakje af, zodat ze blijven staan. Leg er een blokje camembert op en laat smelten. Serveren met een drup honing. Dit was het favoriete hapje en als eerste op!




4, Falafelburgertjes met knoflooksaus. Laat twee blikken kikkererwten goed uitlekken. Doe ze in de keukenmachine, samen met; drie teentjes knoflook, een snuf peper en zout, een halve ui, een eetlepel citroensap en twee eetlepels olijfolie. Nu een tijd laten hakken, tot het een soort deeg wordt. Als je deeg blijft kruimelen, nog kleine scheutjes olie toevoegen tot het smeuïg is. Pas op, het moet geen pap worden, eerder deeg. Draai hier balletjes of burgertjes van. Je kunt ze eventueel paneren. Afbakken in een droog pannetje en serveren met knoflooksaus.

Pannenkoekje en falafelburgertje op het gourmetstel.
Ingredienten van de falafel voordat het in de keukenmachine is geweest.

5. Pannenkoekjes met compote. Voor de allerkleinsten heb ik dit gerechtje gemaakt. We hebben eerst pannenkoekenbeslag gemaakt uit een pakje. Mijn vriend kwam op het idee dit te serveren in zo'n spuitfles die je normaal gebruikt voor de poffertjes. Dit zorgde voor een makkelijke dosering. 'S middags heb ik de compote al gemaakt. Twee bananen en twee geschilde appels zonder klokhuis in stukjes in een pannetje met ongeveer 200 ml water. Deksel erop en onder regelmatig roeren zacht koken. Mocht het te droog koken, nog een scheutje water erbij. Daarna kort met de stamppotstamper wat fijner maken. Afhankelijk van de leeftijd kunnen de stukjes groter of kleiner zijn. Als deze compote is afgekoeld serveren op de pannenkoekjes die je op het gourmetstel bakt. Eventueel wat kaneel erover stuiven. 

Bijgerecht: salade van spinazie, rucola, geitenkaas en halve walnoten. Dressing; 2 el fritessaus, 1 theelepel mosterd, 2 theelepels honing en twee eetlepels water. Goed roeren en de honing-mosterd dressing kan naast de sla geserveerd worden.
Bijgerecht: stokbrood (over van voorgerecht) met tomatentapenade of kruidenboter.


Toetje: ijs met sneeuwster van suiker.
Taart bij de koffie met kerstboom van suiker.
Nagerecht: ijs met sneeuwsterren. Drie dagen van tevoren heb ik de sneeuwsterren gemaakt. Hier heb je niet veel voor nodig: 2 kleine of 1 groot eiwit. Dit kloppen met 250 gram (hele bus) poedersuiker. Dit blijven roeren tot het in de spuitzak kan. Eventueel soepeler maken met theelepel water. Daarna in de spuitzak op bakpapier spuiten. Ik had het voorgetekend op een kartonnetje en dat onder het bakpapier gelegd. Als de figuren nog nat zijn kun je ze decoreren. Bijvoorbeeld, zoals ik gedaan heb, met zilveren balletjes en fijne kristalsuiker. Drie dagen laten drogen en je hebt geweldige decoratie voor bij het ijs. In ons geval bosaardbeienijs. 'S middags had ik al een monchoutaart geserveerd met een kerstboompje van ditzelfde poedersuikermengsel.

maandag 20 december 2010

Kerstdiner vega met kids

Eindelijk heb ik de knoop doorgehakt en besloten wat we deze kerst gaan eten. Tweede Kerstdag gaan we naar mijn vader, dus dat scheelt, maar Eerste Kerstdag komt mijn zus met partner en kindje hier. Het moest uiteraard vegetarisch zijn, van te voren te bereiden, niet te duur en ook geschikt voor kinderen. Dus, voor wie nog inspiratie nodig heeft voor de komende Kerst:

Voorgerecht: bruschetta's met tomatentapenade, mozarella en rucola

Daarna komt het gourmetstel op tafel, zodat iedereen zijn eigen tapas kan  'afbakken'. Heel wat anders dan de standaard gourmet dus. Ze kunnen kiezen uit:
- Paddenstoelen gevuld met rucola, peterselie en zongedroogde tomaten
- Gepaneerde aubergines
- Halve peer met brie en honing
- Falafelburgertjes met knoflooksaus
- Voor de kids; pannenkoekenbeslag en fruit om hun eigen mini-pannenkoekjes te bakken
Bijgerecht: stokbrood en een frisse sla

Nagerecht: ijs met suikersneeuwsterren

Zodra ik wat meer tijd heb volgen de recepten. Voor de foto's moeten jullie toch echt wachten tot na de Kerst...

vrijdag 10 december 2010

Herderspastei

Omdat ik het fijn vind om te koken met de groenten van het seizoen, deze keer een herderspastei.

Seizoensgroenten


Nodig; een ui, 2 winterpenen of 5 waspeentjes, 2 preien, pakje vegagehakt, 1 eetlepel bloem, een kwart liter tuinkruidenbouillon, zout en peper, aardappelpuree (zelf van tevoren maken van ongeveer een kilo aardappelen of uit een pakje..).





Snijd de uien, wortels en prei. Verhit de wok (of diepe koekenpan) en doe er een scheutje olie in. Bak daarna de groenten in de pan, ongeveer tien minuten met de deksel erop. Daarna doe je het gehakt erbij, samen met de lepel bloem en je roert het heel goed door. Als de bloem niet meer te zien is, doe je de bouillon erbij, samen met zout en peper naar smaak. Even doorroeren en de deksel erop. Dit geheel mag een half uurtje pruttelen, tot het niet meer zo nat is. Er moet een soort groenten in saus- prutje overblijven. Wel af en toe roeren natuurlijk, om te voorkomen dat het aanbakt.

Doe nu dit 'prutje' in een lage ovenschaal en doe de aardappelpuree er bovenop in een laag. Zet dit nog even in de oven. Ongeveer een kwartier op 200 graden, tot er een bruin korstje op komt. Je kunt de schotel ook van tevoren maken en 's avonds nog even in de oven doen.
 

maandag 6 december 2010

Ananas shaslicks

Vandaag een klein bijgerecht. Heerlijk bij rijst, bijvoorbeeld makkelijk met 'Chicken Tonight' saus (is dus ook vegetarisch). Je kunt natuurlijk ook zelf een zoet-zuur gerecht maken. Maar zo ook lekker als aperitief, bijvoorbeeld bij je kerstdiner.

Nodig: een verse ananas, suiker, stevige satéspiezen.

Laat je niet afschrikken door een verse ananas. Ze doen niks en zijn heel makkelijk zelf te slachten. Zelf doe ik het als volgt; leg de ananas op een flinke snijplank en neem een goed scherp mes. Snijd de bodem van de ananas en zet hem recht op. Houd nu de 'kroon' vast en snijd van boven naar beneden repen af, tot je op het mooie gele vruchtvlees zit. Laat er geen 'pitjes' op zitten. Snijd tot slot de kroon er af.
Gooi alle schillen en rommel weg en spoel de ananas even af. Nu in de lengte halveren. Twee helften op de platte kant leggen en weer halveren. Als je een flinke ananas hebt kun je ze nog eens halveren tot achtsten.

Leg de stukken ananas op een schaal met keukenpapier en dep ze wat droog. Steek daarna in elke reep ananas voorzichtig een satéstokje. Strooi op een ontbijtbordje wat suiker en wentel de ananassen erdoor. Verhit een platte koekenpan en doe er een drup olie in (ik gebruik zelf nooit bakboter, maar dat kan vast ook wel). Als de pan goed heet is leg je de shaslicks erin. Goed keren om verbranden te voorkomen. Als ze goudgeel zijn, zijn ze klaar. Let op, ze zijn wel erg heet. Voor kleine kinderen de prikker er uit halen en de ananas in blokjes snijden.
Ananas shaslicks