maandag 27 december 2010

Kerstdiner vega met kids deel 2!

Voorgerecht
 Zoals beloofd, de recepten. Natuurlijk niet meer op tijd voor de Kerst, maar ook goed bruikbaar voor (nieuwjaars)feestjes!
Voor de Kerst heb ik de volgende hapjes gemaakt. Iedereen mocht het zelf 'afbakken' op het gourmetstel, voor zover nodig. Het was meer dan voldoende voor vier volwassenen en drie kleine kinderen.

Vooraf: bruschetta's (Foto zie boven). Snijd voor elke volwassene twee plakjes stokbrood en voor elk kind eentje. Smeer daarop een dun laagje tomatentapenade. Daarop komen een paar blaadjes rucola en een plak mozzarella dekt alles af. Daarna op een bordje leggen en licht besprenkelen met balsamico azijn. Voor de jongsten heb ik de sla en de azijn weggelaten, dus die hadden alleen een beetje tapenade en mozzarella er op. 


Champignons nog niet gebakken.
1. Gevulde champignons. Maak de (grote) champignons schoon en haal het steeltje eruit. Doe een potje uitgelekte gedroogde tomaatjes (op olie), twee flinke handen rucola (rest van voorgerecht) en drie takjes peterselie in de keukenmachine en hak het grof. Schep dit mengsel in de champignons en druk het stevig aan. Kort (laten) afbakken. Wat over was hebben we vandaag in de koekenpan gebakken, ging ook prima.

Falafel en aubergine nog niet gebakken




2. Gepaneerde aubergine. Maak een mengsel van 100 gram magere kwark en 40 gram bloem. Ongeveer een halve theelepel zout en een halve theelepel knoflookpoeder erbij. Goed mengen tot het een stevige pap wordt. Was een aubergine en snijd hem in dikke plakken. Haal de plakken door het mengsel en daarna door de paneer. Dit recept heb ik oorspronkelijk van vegaweb, alleen klopten daar de verhoudingen niet, waardoor je eerder een deegbal kreeg dan een papje. Heb het ook zelf aangepast met de kruiden. Dit wat langer afbakken in een beetje olie.


Champignons en peren gebakken.
Peren nog niet gebakken.
3. Peer met camembert en honing. Neem halve peren uit blik, laat ze uitlekken en snijd aan de onderkant een klein plakje af, zodat ze blijven staan. Leg er een blokje camembert op en laat smelten. Serveren met een drup honing. Dit was het favoriete hapje en als eerste op!




4, Falafelburgertjes met knoflooksaus. Laat twee blikken kikkererwten goed uitlekken. Doe ze in de keukenmachine, samen met; drie teentjes knoflook, een snuf peper en zout, een halve ui, een eetlepel citroensap en twee eetlepels olijfolie. Nu een tijd laten hakken, tot het een soort deeg wordt. Als je deeg blijft kruimelen, nog kleine scheutjes olie toevoegen tot het smeuïg is. Pas op, het moet geen pap worden, eerder deeg. Draai hier balletjes of burgertjes van. Je kunt ze eventueel paneren. Afbakken in een droog pannetje en serveren met knoflooksaus.

Pannenkoekje en falafelburgertje op het gourmetstel.
Ingredienten van de falafel voordat het in de keukenmachine is geweest.

5. Pannenkoekjes met compote. Voor de allerkleinsten heb ik dit gerechtje gemaakt. We hebben eerst pannenkoekenbeslag gemaakt uit een pakje. Mijn vriend kwam op het idee dit te serveren in zo'n spuitfles die je normaal gebruikt voor de poffertjes. Dit zorgde voor een makkelijke dosering. 'S middags heb ik de compote al gemaakt. Twee bananen en twee geschilde appels zonder klokhuis in stukjes in een pannetje met ongeveer 200 ml water. Deksel erop en onder regelmatig roeren zacht koken. Mocht het te droog koken, nog een scheutje water erbij. Daarna kort met de stamppotstamper wat fijner maken. Afhankelijk van de leeftijd kunnen de stukjes groter of kleiner zijn. Als deze compote is afgekoeld serveren op de pannenkoekjes die je op het gourmetstel bakt. Eventueel wat kaneel erover stuiven. 

Bijgerecht: salade van spinazie, rucola, geitenkaas en halve walnoten. Dressing; 2 el fritessaus, 1 theelepel mosterd, 2 theelepels honing en twee eetlepels water. Goed roeren en de honing-mosterd dressing kan naast de sla geserveerd worden.
Bijgerecht: stokbrood (over van voorgerecht) met tomatentapenade of kruidenboter.


Toetje: ijs met sneeuwster van suiker.
Taart bij de koffie met kerstboom van suiker.
Nagerecht: ijs met sneeuwsterren. Drie dagen van tevoren heb ik de sneeuwsterren gemaakt. Hier heb je niet veel voor nodig: 2 kleine of 1 groot eiwit. Dit kloppen met 250 gram (hele bus) poedersuiker. Dit blijven roeren tot het in de spuitzak kan. Eventueel soepeler maken met theelepel water. Daarna in de spuitzak op bakpapier spuiten. Ik had het voorgetekend op een kartonnetje en dat onder het bakpapier gelegd. Als de figuren nog nat zijn kun je ze decoreren. Bijvoorbeeld, zoals ik gedaan heb, met zilveren balletjes en fijne kristalsuiker. Drie dagen laten drogen en je hebt geweldige decoratie voor bij het ijs. In ons geval bosaardbeienijs. 'S middags had ik al een monchoutaart geserveerd met een kerstboompje van ditzelfde poedersuikermengsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten