woensdag 18 januari 2012

Ovenschotel met spitskool

Eigenlijk was ik van plan om een schotel te maken met paksoi, maar aangezien het nu echt spitskool-tijd is (soms in de aanbieding voor minder dan vijftig cent!), hebben we deze week twee keer spitskool gegeten:

Nodig voor 2 volwassenen en 2 kinderen:
700 gram aardappelen, 1 dl melk, zout, een kleine spitskool (ongeveer 500 gram), 2 tomaten, 200 gram brie en een eetlepel sesamzaadjes. Eventueel boter of olie en peper naar smaak.

Voorbereiding 40 minuten, daarnaast nog een baktijd van ruim een half uur.

Eerst maken we aardappelpuree..
Schil en kook de aardappelen goed gaar (15-20 minuten koken). Stamp daarna tot puree met de melk en een klein snufje zout. Wij doen er geen boter door, maar eventueel een klontje boter mee-stampen om de boel wat smeuïg te maken.

Terwijl de aardappelen koken, kun je verder met de rest van het recept. Spoel de kool schoon, halveer hem en snijd de stronk eruit. Snijd de rest van de kool in dunne reepjes en wok deze op hoog vuur in een scheutje olie of boter. Voeg naar smaak wat zout en eventueel peper toe.

Als de kool aan het bakken is, kun je ondertussen nog de tomaten wassen en in plakjes snijden en ook de brie in dunne plakjes snijden.

Spitskoolschotel
Nu heb je een ovenschaal nodig, ik zet dan de ovenschaal even op voorverwarmen aan. Doe onderin een laag gebakken spitskool, daarop de helft van de brie. Dan komt er weer een laag kool met daarop alle plakjes tomaat. Daarna smeer je de aardappelpuree glad uit over de tomaatjes en die versier je weer met de rest van de brie. Strooi aan het einde wat sesamzaadjes over de schotel.

Het geheel ruim een half uur in de oven op 200 graden. Let op met kleine kinderen (en zelf natuurlijk ook); tomaten uit de oven blijven lang heet.

Ovenschotel met spitskool

1 opmerking:

  1. Leuk dat je hier weer wat plaatst! Ik denk niet dat het al wat is voor onze kleine man, maar wij gaan dit zeker lekker vinden!

    BeantwoordenVerwijderen