zaterdag 8 januari 2011

Goede voornemens soep

Soms is het eten zo snel op, dat ik te laat ben om een foto te maken ;). Desalniettemin wil ik jullie na de dure decembermaand een lekkere en vooral goedkope en toch gezonde soep met weinig vet voorzetten.  Handig voor bijna al je goede voornemens (vegetarier worden, vaker zelf koken, geld besparen, aan de lijn doen...?)De bereidingstijd is vrij lang, dus ik maak het zelf vaak van tevoren, zodat het 's avonds alleen opgewarmd hoeft te worden.

Nodig voor vier borden; een liter water, 6 flinke uien (een kilo), een halve theelepel suiker, peper en zout, twee kruiden-bouillonblokjes en een eetlepel bloem. Maak het in een diepe wok of flinke hapjespan.

Schil de uien en snijd ze in ringen. Bak ze in een kwartier tot twintig minuten goudbruin in de wok in een beetje olie of boter. Voeg daarna de bloem en de suiker toe. Zet het vuur laag en blijf rustig omscheppen tot het geheel goudbruin is. Als je wacht tot het mooi bruin is (niet verbrand) wordt het een gouden soepje! Doe nu voorzichtig een liter kokend water erbij (uit de waterkoker) en de blokjes. Laat dit geheel onder af en toe roeren een uur pruttelen op zacht vuur. Af en toe ook voorzichtig proeven. Eventueel nog wat zout en peper naar smaak toevoegen. Wij doen dit nooit, omdat de kinderen niet van pittig houden. Als je een zoetekauw bent, kun je bij stap drie een hele schep suiker toevoegen.

Dit gerechtje is goed te combineren met van die goedkope afbakbroodjes. Lekker met wat halvarine erop als ze nog warm zijn. In totaal was ik voor twee volwassenen en twee kinderen met dit recept 1,10 kwijt. Eet smakelijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten