dinsdag 14 februari 2012

Vegetarische erwtensoep

Ingrediënten
Voor sommigen is erwtensoep misschien het vleesfestijn bij uitstek, maar dit recept bewijst dat vegetarische erwtensoep (ook?) heerlijk is! Deze erwtensoep is niet alleen lekker, maar ook gezond (want barst van de groenten) en niet vet. Een aanrader dus! Maar.. trek er wel twee uur bereidingstijd voor uit! Handig gereedschap: snijplank, scherp mes, staafmixer of desnoods een stamppotstamper, vergiet, grote kookpan.

Ingrediënten: 500 gram spliterwten, 2 preien, 2 winterwortels, 2 uien (of een flinke), 3 stengels bleekselderij, 2 aardappels, 1 bosje bladselderij, 2 liter water, 5 kruiden-bouillonblokjes.
Eventueel: vega-worst om de soep mee te versieren, donker brood, roggebrood en kruidenroomkaas.

Na veel was, hak en snijdwerk
Spoel de spliterwten goed schoon in je vergiet. Doe ze daarna in een flinke (5 liter?) pan samen met twee liter water. Laat dit een half uur koken. Ondertussen is het wassen, schillen en snijden geblazen. Van de preien de kop en de kont eraf, samen met de buitenste schil en dan in ringen snijden en die goed wassen in het vergiet. De winterwortels wassen en schillen en in plakjes snijden. Uien schillen en in dobbelsteentjes hakken. Bleekselderij wassen en fijn hakken. De aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden.
Het resultaat; een aantal kommen vol heerlijke verse groente.

Pan te klein of teveel groenten?
Als de erwten een half uur gekookt hebben, kun je eventueel het schuim (als het veel is) met een schuimspaan of zeef van het water afscheppen. Dan voeg je voorzichtig alle groente toe, samen met de bouillonblokjes . Breng dit opnieuw aan de kook en laat minstens een uur koken. Dan een kwartiertje af laten koelen (zodat je je niet verbrandt als het spettert). Maak de soep dan met een stafmixer helemaal glad. In mijn studententijd had ik er geen en gebruikte ik de stamppotstamper om de groenten fijn te maken. Dan wordt het minder glad, maar het werkt wel. Snijd daarna eventueel de worst in halve plakjes en roer deze erdoor. Vijf minuutjes opwarmen en serveren met donkerbruin brood en/ of roggebrood met daarop een laagje kruidenkaas. Ook leuk met selderijstengels die over zijn en soepstengels om te dippen.



Vegetarische erwtensoep met plakjes vegaworst voor de sier.

vrijdag 10 februari 2012

Risotto met gemarineerde tofoe

Ooit vond ik in een blad een lekker recept voor gemarineerde tofoe. Ik gebruik dit recept vaak en daardoor heb ik het helemaal aangepast aan mijn smaak. Van de week hebben we het gegeten samen met risotto. Veel werk, maar het is een lekker licht gerecht wat ik graag eet voor het sporten.
Let op, de voorbereidingstijd is minimaal 1,5 uur.

Ingrediënten tofoe: Blok goed uitgelekte tofoe (halve kilo?), 2 tomaten, knoflook, klein blikje tomatenpuree, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel citroensap, zout en peper.

Ingrediënten risotto in tomaat: rijst (half pak), scheutje olie, 2 bouillonblokjes, 800 ml water, doosje champignons, doosje oesterzwammen, ui, 4 tomaten. Eventueel een beetje kaas.

Tofoe laten marineren
Begin 's middags al met de tofoe, hoe langer het marineert hoe lekkerder, maar houdt in elk geval een uur aan als minimum. Laat eerst de tofoe goed uitlekken, het liefst op keukenpapier. Snijd het daarna in plakken of dobbelstenen en laat nog meer uitlekken. Was de twee tomaten en rasp ze boven een flinke kom. Het hartje en het vel blijven over, dit kan weg. Neem minimaal drie teentjes knoflook en pers ze uit boven de tomaat. Open het blikje tomatenpuree en voeg dit samen met de honing, de sojasaus en de citroensap toe. Goed roeren tot het een mooie gladde saus wordt. Even proeven en bepaal of je er nog wat peper of zout naar smaak in wilt doen.
Leg de plakken (of blokjes) tofoe op een ondiepe schaal en schenk de marinade erover. Regelmatig keren en lekker laten marineren op kamertemperatuur. Ondertussen kun je eventueel verder met deel twee van dit gerecht.

De risotto
Breng het water aan de kook (waterkoker en dan in kom of direct in een pan) en voeg de bouillonblokjes toe. Doordat je iets minder water neemt dan voorgeschreven op het pakje, krijg je een pittige bouillon.
Maak nu risotto volgens gangbaar recept (wok, scheutje olie, rijst kort bakken, steeds een scheutje bouillon erbij als het droog wordt, veel omscheppen tot de rijst gaar is.)

Maak de andere ingrediënten (champignons, oesterzwammen, ui) schoon en snijd in kleine stukjes. Bak ze daarna kort gaar in een koekenpan. Voeg het geheel aan het einde toe aan de risotto. Even laten pruttelen tot de rijst zacht en gaar is.

Ondertussen maak je per persoon een tomaat schoon. Snijd het kapje eraf en hol uit. Vul de tomaten met de risotto. Eventueel afmaken met een plakje kaas bovenop. Zet de tomaten in de oven, een half uurtje op 180 graden.

Zodra de tomaten in de oven staan is het tijd om de tofoe te bakken. Verhit wat olie in de koekenpan en bak ze om en om gaar, dit duurt in totaal ongeveer een kwartiertje. Je kunt een paar eetlepels marinade achterhouden om de tofoe mee te versieren.

Eindresultaat tofoe met gevulde tomaat
Dit gerecht was een groot succes bij onze kinderen. De tofoe is iets zoetig door de honing en soja, de rijst is zacht en niet droog. Het recept is wel erg bewerkelijk, maar de moeite waard. Van het zomer wil ik deze tofoe eens op de barbecue proberen.

woensdag 1 februari 2012

Eenvoudige wraps met bruine bonen en sla

Vandaag een eenvoudig gerecht. Klaar te maken binnen een half uur, niet geheel pakjes-vrij, maar wel gezond. Wraps gevuld met bruine bonen en geserveerd met sla. Wraps zijn bij onze kinderen erg populair, want het heeft wel wat van pannenkoeken. En toch stop je ze vol met groente. Van de week aten wij ze zo..

Ingrediënten twee volwassenen, twee kinderen: 6 wraps (zelf gemaakt, of kant en klaar), ui, twee teentjes knoflook, blik bruine bonen, vegetarisch gehakt, doosje champignons, eetlepel bloem, kruidenbouillonblokje, kervel. Voor de sla; ijsbergsla, mozzarella, 2 tomaten, groene olijven, olijfolie en balsamicoazijn.


Vulling voor de wraps
Snipper de ui en pers de knoflook en bak het samen tot de ui glazig is. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Bak de champignons mee en laat ondertussen de bonen uitlekken. Als het vocht uit de champignons komt, roer dan voorzichtig de bloem erdoor. Als alle vocht is opgenomen, doe je de uitgelekte bonen, het verkruimelde bouillonblokje en een theelepel gedroogde kervel erbij. Nu doe je er water bij (100 tot 200 ml) in kleine scheutjes, tot het geheel lekker smeuïg is. Bak als laatste het 'gehakt' nog even vijf minuutjes mee en verwarm ondertussen de wraps. Leg een wrap op een bord (ik doe meestal 1 per kind, 2 per volwassene) en vul hem met dit mengsel. Vouw de onderkant een randje omhoog en rol de wrap daarna op.

Serveren met een sla van; fijngesneden ijsbergsla, (gehalveerde) olijven, blokjes mozzarella en blokjes tomaat. Maak een eenvoudige dressing van een eetlepel olijfolie en twee eetlepels balsamicoazijn. Onze kinderen eten de sla zonder de dressing.

Eenvoudig gevulde wrap met sla

donderdag 26 januari 2012

Macaroni met paddenstoelen en sojasaus

Voor dit recept heb je vrij veel ingrediënten nodig. Wanneer je kiest voor gedroogde paddenstoelen, ook wat extra bereidingstijd, want die moet je van tevoren laten wellen in warm water. Bij ons was het de moeite waard, want alle vier de borden gingen helemaal leeg..

Ingrediënten: 1 ui, 3 teentjes knoflook, zakje gedroogde judasoren (verse oesterzwammen zijn een makkelijk alternatief), champignons, kastanjechampignons, blik zwarte olijven, blik gepelde tomaten, tomatenpuree, citroensap, honing, sojasaus en natuurlijk macaroni. Om het af te maken deden wij er wat Parmezaanse kaas over, de kinderen hadden er liever wat ketchup bij ;)
Bereidingstijd (exclusief wellen van de paddenstoelen) ongeveer een uur.

Wel de judasoren in warm water. Schil en snijd ondertussen de ui fijn en pers de knoflook. Bak de ui en knoflook, tot het in huis lekker begint te ruiken. Maak alle champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Voeg de judasoren (oesterzwammen) toe en laat tien minuten mee garen. Laat de olijven uitlekken en snijd ze in drieën. Bak de champignons en de olijven mee, ongeveer tien minuten.

Zet ondertussen het water op voor de macaroni en kook daarna de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking, al dente.

Als alles een beetje gaar is, voeg je de tomaten uit blik (in blokjes) toe. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor verse tomaten, maar die uit blik schijnen nog gezonder te zijn en ook veel goedkoper. Voeg het kleine blikje tomatenpuree toe. Blijf nu regelmatig omscheppen.
Nu moet je het geheel op smaak brengen. Ik zal hier een richtlijn geven. Wil je het zoeter, voeg je wat extra honing toe, frisser wordt het juist van de citroen. Ik deed in de pan; ongeveer 3 eetlepels sojasaus, een eetlepel citroen en twee eetlepels honing.

Laat nog tien minuten op zacht vuur, met deksel op de wok/ hapjespan, lekker pruttelen. Giet ondertussen de macaroni af en doe er een scheutje olijfolie door, tegen het plakken.
Serveer met Parmezaanse kaas en/ of ketchup.

maandag 23 januari 2012

Paksoi met mie

En deze week dan toch nog de paksoi. Maar wel lekker makkelijk en snel. Totale bereidingstijd minder dan een half uur en net iets anders dan de vorige keer dat ik een stukje had over paksoi wokken..

Nodig voor drie personen: een paksoi, half pak mie, 4 eieren, tuinkruiden-bouillonblokje, cassave kroepoek, sojasaus en eventueel zoetzure-woksaus en/ of pindasaus.

Maak het bouillonblokje fijn met een vork en roer het stevig door de vier eieren. Bak ze dan tot een (zoutige) omelet. Laat de omelet een beetje afkoelen en snijd in vierkantjes.

Was en snijd ondertussen de paksoi in kleine reepjes. Wok op hoog vuur met twee eetlepels sojasaus. Kook ondertussen ook de mie in ruim water, in twee minuten gaar. Laat de mie goed uitlekken en roerbak hem mee met de paksoi. Daarna de ei ook erdoor en flink omscheppen.

Serveer met de cassave kroepoek en voor de liefhebbers ook met pindasaus, extra sojasaus of zoetzure-saus naar keuze. Mijn kinderen vinden het idee van 'zelf saus kiezen' en 'chips' bij het eten erg aantrekkelijk!

Paksoi met mie en ei

woensdag 18 januari 2012

Ovenschotel met spitskool

Eigenlijk was ik van plan om een schotel te maken met paksoi, maar aangezien het nu echt spitskool-tijd is (soms in de aanbieding voor minder dan vijftig cent!), hebben we deze week twee keer spitskool gegeten:

Nodig voor 2 volwassenen en 2 kinderen:
700 gram aardappelen, 1 dl melk, zout, een kleine spitskool (ongeveer 500 gram), 2 tomaten, 200 gram brie en een eetlepel sesamzaadjes. Eventueel boter of olie en peper naar smaak.

Voorbereiding 40 minuten, daarnaast nog een baktijd van ruim een half uur.

Eerst maken we aardappelpuree..
Schil en kook de aardappelen goed gaar (15-20 minuten koken). Stamp daarna tot puree met de melk en een klein snufje zout. Wij doen er geen boter door, maar eventueel een klontje boter mee-stampen om de boel wat smeuïg te maken.

Terwijl de aardappelen koken, kun je verder met de rest van het recept. Spoel de kool schoon, halveer hem en snijd de stronk eruit. Snijd de rest van de kool in dunne reepjes en wok deze op hoog vuur in een scheutje olie of boter. Voeg naar smaak wat zout en eventueel peper toe.

Als de kool aan het bakken is, kun je ondertussen nog de tomaten wassen en in plakjes snijden en ook de brie in dunne plakjes snijden.

Spitskoolschotel
Nu heb je een ovenschaal nodig, ik zet dan de ovenschaal even op voorverwarmen aan. Doe onderin een laag gebakken spitskool, daarop de helft van de brie. Dan komt er weer een laag kool met daarop alle plakjes tomaat. Daarna smeer je de aardappelpuree glad uit over de tomaatjes en die versier je weer met de rest van de brie. Strooi aan het einde wat sesamzaadjes over de schotel.

Het geheel ruim een half uur in de oven op 200 graden. Let op met kleine kinderen (en zelf natuurlijk ook); tomaten uit de oven blijven lang heet.

Ovenschotel met spitskool