maandag 27 december 2010

Kerstdiner vega met kids deel 2!

Voorgerecht
 Zoals beloofd, de recepten. Natuurlijk niet meer op tijd voor de Kerst, maar ook goed bruikbaar voor (nieuwjaars)feestjes!
Voor de Kerst heb ik de volgende hapjes gemaakt. Iedereen mocht het zelf 'afbakken' op het gourmetstel, voor zover nodig. Het was meer dan voldoende voor vier volwassenen en drie kleine kinderen.

Vooraf: bruschetta's (Foto zie boven). Snijd voor elke volwassene twee plakjes stokbrood en voor elk kind eentje. Smeer daarop een dun laagje tomatentapenade. Daarop komen een paar blaadjes rucola en een plak mozzarella dekt alles af. Daarna op een bordje leggen en licht besprenkelen met balsamico azijn. Voor de jongsten heb ik de sla en de azijn weggelaten, dus die hadden alleen een beetje tapenade en mozzarella er op. 


Champignons nog niet gebakken.
1. Gevulde champignons. Maak de (grote) champignons schoon en haal het steeltje eruit. Doe een potje uitgelekte gedroogde tomaatjes (op olie), twee flinke handen rucola (rest van voorgerecht) en drie takjes peterselie in de keukenmachine en hak het grof. Schep dit mengsel in de champignons en druk het stevig aan. Kort (laten) afbakken. Wat over was hebben we vandaag in de koekenpan gebakken, ging ook prima.

Falafel en aubergine nog niet gebakken




2. Gepaneerde aubergine. Maak een mengsel van 100 gram magere kwark en 40 gram bloem. Ongeveer een halve theelepel zout en een halve theelepel knoflookpoeder erbij. Goed mengen tot het een stevige pap wordt. Was een aubergine en snijd hem in dikke plakken. Haal de plakken door het mengsel en daarna door de paneer. Dit recept heb ik oorspronkelijk van vegaweb, alleen klopten daar de verhoudingen niet, waardoor je eerder een deegbal kreeg dan een papje. Heb het ook zelf aangepast met de kruiden. Dit wat langer afbakken in een beetje olie.


Champignons en peren gebakken.
Peren nog niet gebakken.
3. Peer met camembert en honing. Neem halve peren uit blik, laat ze uitlekken en snijd aan de onderkant een klein plakje af, zodat ze blijven staan. Leg er een blokje camembert op en laat smelten. Serveren met een drup honing. Dit was het favoriete hapje en als eerste op!




4, Falafelburgertjes met knoflooksaus. Laat twee blikken kikkererwten goed uitlekken. Doe ze in de keukenmachine, samen met; drie teentjes knoflook, een snuf peper en zout, een halve ui, een eetlepel citroensap en twee eetlepels olijfolie. Nu een tijd laten hakken, tot het een soort deeg wordt. Als je deeg blijft kruimelen, nog kleine scheutjes olie toevoegen tot het smeuïg is. Pas op, het moet geen pap worden, eerder deeg. Draai hier balletjes of burgertjes van. Je kunt ze eventueel paneren. Afbakken in een droog pannetje en serveren met knoflooksaus.

Pannenkoekje en falafelburgertje op het gourmetstel.
Ingredienten van de falafel voordat het in de keukenmachine is geweest.

5. Pannenkoekjes met compote. Voor de allerkleinsten heb ik dit gerechtje gemaakt. We hebben eerst pannenkoekenbeslag gemaakt uit een pakje. Mijn vriend kwam op het idee dit te serveren in zo'n spuitfles die je normaal gebruikt voor de poffertjes. Dit zorgde voor een makkelijke dosering. 'S middags heb ik de compote al gemaakt. Twee bananen en twee geschilde appels zonder klokhuis in stukjes in een pannetje met ongeveer 200 ml water. Deksel erop en onder regelmatig roeren zacht koken. Mocht het te droog koken, nog een scheutje water erbij. Daarna kort met de stamppotstamper wat fijner maken. Afhankelijk van de leeftijd kunnen de stukjes groter of kleiner zijn. Als deze compote is afgekoeld serveren op de pannenkoekjes die je op het gourmetstel bakt. Eventueel wat kaneel erover stuiven. 

Bijgerecht: salade van spinazie, rucola, geitenkaas en halve walnoten. Dressing; 2 el fritessaus, 1 theelepel mosterd, 2 theelepels honing en twee eetlepels water. Goed roeren en de honing-mosterd dressing kan naast de sla geserveerd worden.
Bijgerecht: stokbrood (over van voorgerecht) met tomatentapenade of kruidenboter.


Toetje: ijs met sneeuwster van suiker.
Taart bij de koffie met kerstboom van suiker.
Nagerecht: ijs met sneeuwsterren. Drie dagen van tevoren heb ik de sneeuwsterren gemaakt. Hier heb je niet veel voor nodig: 2 kleine of 1 groot eiwit. Dit kloppen met 250 gram (hele bus) poedersuiker. Dit blijven roeren tot het in de spuitzak kan. Eventueel soepeler maken met theelepel water. Daarna in de spuitzak op bakpapier spuiten. Ik had het voorgetekend op een kartonnetje en dat onder het bakpapier gelegd. Als de figuren nog nat zijn kun je ze decoreren. Bijvoorbeeld, zoals ik gedaan heb, met zilveren balletjes en fijne kristalsuiker. Drie dagen laten drogen en je hebt geweldige decoratie voor bij het ijs. In ons geval bosaardbeienijs. 'S middags had ik al een monchoutaart geserveerd met een kerstboompje van ditzelfde poedersuikermengsel.

maandag 20 december 2010

Kerstdiner vega met kids

Eindelijk heb ik de knoop doorgehakt en besloten wat we deze kerst gaan eten. Tweede Kerstdag gaan we naar mijn vader, dus dat scheelt, maar Eerste Kerstdag komt mijn zus met partner en kindje hier. Het moest uiteraard vegetarisch zijn, van te voren te bereiden, niet te duur en ook geschikt voor kinderen. Dus, voor wie nog inspiratie nodig heeft voor de komende Kerst:

Voorgerecht: bruschetta's met tomatentapenade, mozarella en rucola

Daarna komt het gourmetstel op tafel, zodat iedereen zijn eigen tapas kan  'afbakken'. Heel wat anders dan de standaard gourmet dus. Ze kunnen kiezen uit:
- Paddenstoelen gevuld met rucola, peterselie en zongedroogde tomaten
- Gepaneerde aubergines
- Halve peer met brie en honing
- Falafelburgertjes met knoflooksaus
- Voor de kids; pannenkoekenbeslag en fruit om hun eigen mini-pannenkoekjes te bakken
Bijgerecht: stokbrood en een frisse sla

Nagerecht: ijs met suikersneeuwsterren

Zodra ik wat meer tijd heb volgen de recepten. Voor de foto's moeten jullie toch echt wachten tot na de Kerst...

vrijdag 10 december 2010

Herderspastei

Omdat ik het fijn vind om te koken met de groenten van het seizoen, deze keer een herderspastei.

Seizoensgroenten


Nodig; een ui, 2 winterpenen of 5 waspeentjes, 2 preien, pakje vegagehakt, 1 eetlepel bloem, een kwart liter tuinkruidenbouillon, zout en peper, aardappelpuree (zelf van tevoren maken van ongeveer een kilo aardappelen of uit een pakje..).





Snijd de uien, wortels en prei. Verhit de wok (of diepe koekenpan) en doe er een scheutje olie in. Bak daarna de groenten in de pan, ongeveer tien minuten met de deksel erop. Daarna doe je het gehakt erbij, samen met de lepel bloem en je roert het heel goed door. Als de bloem niet meer te zien is, doe je de bouillon erbij, samen met zout en peper naar smaak. Even doorroeren en de deksel erop. Dit geheel mag een half uurtje pruttelen, tot het niet meer zo nat is. Er moet een soort groenten in saus- prutje overblijven. Wel af en toe roeren natuurlijk, om te voorkomen dat het aanbakt.

Doe nu dit 'prutje' in een lage ovenschaal en doe de aardappelpuree er bovenop in een laag. Zet dit nog even in de oven. Ongeveer een kwartier op 200 graden, tot er een bruin korstje op komt. Je kunt de schotel ook van tevoren maken en 's avonds nog even in de oven doen.
 

maandag 6 december 2010

Ananas shaslicks

Vandaag een klein bijgerecht. Heerlijk bij rijst, bijvoorbeeld makkelijk met 'Chicken Tonight' saus (is dus ook vegetarisch). Je kunt natuurlijk ook zelf een zoet-zuur gerecht maken. Maar zo ook lekker als aperitief, bijvoorbeeld bij je kerstdiner.

Nodig: een verse ananas, suiker, stevige satéspiezen.

Laat je niet afschrikken door een verse ananas. Ze doen niks en zijn heel makkelijk zelf te slachten. Zelf doe ik het als volgt; leg de ananas op een flinke snijplank en neem een goed scherp mes. Snijd de bodem van de ananas en zet hem recht op. Houd nu de 'kroon' vast en snijd van boven naar beneden repen af, tot je op het mooie gele vruchtvlees zit. Laat er geen 'pitjes' op zitten. Snijd tot slot de kroon er af.
Gooi alle schillen en rommel weg en spoel de ananas even af. Nu in de lengte halveren. Twee helften op de platte kant leggen en weer halveren. Als je een flinke ananas hebt kun je ze nog eens halveren tot achtsten.

Leg de stukken ananas op een schaal met keukenpapier en dep ze wat droog. Steek daarna in elke reep ananas voorzichtig een satéstokje. Strooi op een ontbijtbordje wat suiker en wentel de ananassen erdoor. Verhit een platte koekenpan en doe er een drup olie in (ik gebruik zelf nooit bakboter, maar dat kan vast ook wel). Als de pan goed heet is leg je de shaslicks erin. Goed keren om verbranden te voorkomen. Als ze goudgeel zijn, zijn ze klaar. Let op, ze zijn wel erg heet. Voor kleine kinderen de prikker er uit halen en de ananas in blokjes snijden.
Ananas shaslicks

dinsdag 30 november 2010

Broccoli weerstandssoep

Omdat in broccoli heel veel vitamine C zit en ook nog flink wat ijzer en vezels, is het voor mij de herfstgroente van het jaar! Vandaag maak ik een lekkere, eenvoudige soep.

Nodig voor twee volwassenen en twee kinderen: twee stronken broccoli (ongeveer 700 gram), 2 tenen knoflook, 2 blokjes tuinkruidenbouillon en een theelepel gedroogde kervel.

Was de broccoli, haal de onderkant en de blaadjes eraf en snijd in grote stukken. De stam kan ook prima gebruikt worden. Doe alle broccoli in een liter water en breng aan de kook. Ondertussen hak je de knoflook. Doe de knoflook, de bouillon en de kervel erbij. Laat een half uurtje pruttelen. Haal de soep van het vuur en laat even afkoelen, zodat je je niet kan branden. Daarna met de staafmixer pureren tot een gladde groene soep.

Ik serveer het vanavond met afbakbroodjes met een beetje olijventapenade. Brood met hummus is hier ook heel lekker bij!

maandag 29 november 2010

Risottoballetjes

Als ik een portie risotto over heb, maak ik daar graag balletjes van. Lekker bij de lunch of 's avonds als hapje. Maar, zoals genoemd, je hebt wel eerst risotto nodig.

Voor de risotto: half pak witte rijst, doosje champignons, half doosje oesterzwammen, een ui, twee teentjes knoflook, liter tuinkruidenbouillon (mag lekker sterk zijn).

Was, en snijd alle paddenstoelen in kleine stukjes. Snipper de ui en de knoflook. Maak de bouillon klaar in een kan (ik gebruik altijd de maatbeker).
Doe een klein scheutje olie/ klontje boter in de wok en wacht tot het heet is. Fruit de ui en de knoflook kort in de wok. Daarna kiep je alle rijst erbij en laat je het even bakken terwijl je het omschept. Voeg daarna de paddenstoelen toe. Weer even laten bakken. Nu begint het risottowerk. Heb je een tijdschrift of handwerkje bij de hand? Giet ongeveer 100 tot 200 milliliter bouillon in de pan. Onder af en toe roeren en op zacht vuur wachten tot het vocht is opgenomen door de rijst (je kunt net een bladzijde uit je blad lezen of een stukje handwerken) en dan weer 100-200 milliliter bouillon erbij, weer roeren en wachten (lezen of breien) en roeren.. net zolang tot alle bouillon op is. Als je risotto nu nog niet gaar is, kun je er nog weer een halve liter bij doen (even snel maken in de waterkoker, bouillonblokje erbij en klaar). Als de rijst gaar is en het vocht redelijk opgenomen, maar toch smeuïg, dan is het klaar! Reken er maar drie kwartier voor! 

Als er de volgende dag een restje over is, kun je de balletjes maken. Als je het meteen als hapje wilt maken, laat de risotto dan eerst goed afkoelen. Zet een diep bord klaar met daarin 2 rauwe eieren die je klutst. Op een ontbijtbordje doe je wat paneermeel.
Vorm met je handen een balletje, als een flinke knikker. Haal dit balletje door de ei, door het paneer, weer door het ei en weer door het paneer. Als alle balletjes klaar zijn, bak je ze in de koekenpan goudbruin. Niet vergeten regelmatig te keren.. Je kunt ze ook kort in de frituurpan bakken, dan blijven ze mooi rond (zie bitterballenrecept)

Eet smakelijk!!

donderdag 18 november 2010

Beroemde bitterballen

"Mijn vriendje maakt de allerlekkerste vegetarische bitterballen van de hele wereld". En, nadat ik dat beweerde, heeft hij het ook in het openbaar bewezen. Op Sofie's verjaardag hadden we een enorme schaal heerlijke bitterballen. En al snel kwamen de eerste verzoeken om het recept. Maar ja, peuter dat maar eens los van mijn vriendje. Drukdrukdruk met een baan en twee kinderen. En, niet echt een preciziekok en evenmin een snelle schrijver. Vanavond is het me dan toch eindelijk gelukt. Speciaal voor jullie! En dus.. sterkte ermee. En alvast eet smakelijk.

Bitterballen (50):
olie of boter (50 ml)
bloem (gewoon een heel pak kopen, kost bijna niks en is altijd handig)
(extra sterke) boullion of de groente soep van gisteren (50cl)
paneermeel (zie bloem)
eieren (5)


Doe een flinke scheut olie of een klont boter in een steelpan en maak het warm (en in het geval van boter: vloeibaar). Doe er steeds een beetje bloem bij (een eetlepel per keer) en roer steeds goed. Blijf bloem toevoegen tot de ontstane substantie korrelig wordt en uit elkaar valt. Doe er nu steeds een klein beetje boullion bij, en maar weer roeren. Blijf boullion toevoegen tot het geheel nog iets dikker is dan bitterbal/kroket vulling.
Laat de boel afkoelen (duurt lang... Als je ongeduldig bent kan je het ook op een boterham smeren, dan heb je een broodje kroket, maar dan zonder het knapperige...).
Als het spulletje afgekoeld is draai je er kleine balletjes van. Breek een ei in een bakje en kluts deze door elkaar, strooi wat paneermeel in een bord.
Haal een balletje door de ei en rol deze daarna door de paneermeel. Als je alle balletjes gedaan hebt, doe je ze nog een keer.
Nu kan je ze invriezen of in de frituurpan gooien (ongeveer 3 minuten 180 graden).

dinsdag 9 november 2010

Herfst paddenstoeltjes

Vorige maand keek ik met de kinderen naar de Wereld van K3, waar ze ook altijd koken. En daar maakten ze schattige paddenstoeltjes. Precies de paddenstoeltjes die ik twintig jaar geleden ook met mijn moeder maakte!
En zo eenvoudig.. Dus wij hebben ze ook weer gegeten. Tygo kon mooi helpen door met een lepel wat tomaten uit te hollen.

Per kind heb je een hardgekookt ei, een tomaatje en wat mayo nodig. Eventueel aan te vullen met sla als 'gras'.

Kook de eieren hard, laat ze afkoelen, pel ze en snijd een klein plakje van de onderkant, zodat ze kunnen staan. Snijd van de tomaten ongeveer een kwart af. Haal een deel uit de binnenkant, zodat het ei er in past. Zet de paddenstoel in elkaar, eventueel op wat sla. Zorg dat de tomatenhoedjes droog zijn (keukenpapier) en versier met stipjes van mayonaise. Gegarandeerd een succes!

woensdag 20 oktober 2010

Samen champignons vullen

Nodig voor vier personen:
Acht flinke champignons, 100 gram roomkaas, ongeveer 100 gram geraspte kaas, peper en zout.

Laat je kind de champignons schoonmaken. Offieel hoort dat met een champignonborsteltje, wij halen ze gewoon onder de kraan door. Haal daarna de steeltjes eruit en laat de lege hoedjes uitlekken op een stuk keukepapier.

Doe in een kom de roomkaas, de helft van de geraspte kaas en een snuf peper en zout. Dit meng je goed door elkaar met een vork. Laat je kind in elke champignon een theelepel vulling scheppen en duw het zachtjes aan met de bolle kant van de lepel, maak ze mooi vol. Daarna 'dip' je elke chapignon met de vullingkant nog even in de rest van de geraspte kaas, zodat er een laagje op zit.

Zet een flinke koekenpan op het gas en doe daar een scheutje olie of klontje boter in. Laat goed heet worden. Nu zet je de campignons allemaal in de pan (natuurlijk met de kaaskant naar boven). Als de kaas gesmolten is (pas op, heet!) zijn de gevulde champignons klaar.
Ik serveer ze zelf vaak bij de macaroni. Op de barbecue zijn ze ook een groot succes!

woensdag 13 oktober 2010

Paksoitaart, een lekkere variant op de spinazietaart!

Wat je nodig hebt voor vier personen:
Een 'struik' paksoi, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 200 gram gekruide tofu, 50 gram walnoten, 7 blaadjes bladerdeeg, 50 gram Parmezaanse kaas, 2 eieren, 150 gram roomkaas, peper en zout.

Springvorm met bladerdeeg
Haal eerst de bladerdeeg uit de vriezer om het te laten ontdooien. Was daarna de paksoi en snijd het in stukjes. Daarna roerbak je de paksoi samen met de knoflook en de uien in snippers. Voeg tot slot de walnoten en de tofureepjes toe en roerbak nog even mee. Terwijl het even door bakt ondertussen de springvorm klaarmaken:
Vet de springvorm in, bestrooi met wat bloem en beleg hem met bladerdeeg. De randjes goed aanduwen en vervolgens met een vork wat gaatjes prikken.


Maak nu een mengsel in een kom van de eieren, de roomkaas, de helft van de Parmezaanse en een snuf peper en zout. Als je echt gek bent op knoflook kun je door dit mengsel ook nog wat knoflookpoeder doen. Goed mengen tot een glad sausje.


Nu de gebakken groentes in de springvorm doen en daarna het mengsel met de kaas erover gieten. Als laatste strooi je de andere helft van de Parmezaanse erover.




Ongeveer drie kwartier op 200 graden in de oven. Voor de kids is het lekker om te serveren met appelmoes. Bij kleine kinderen zou ik de walnoten vervangen door cashews of helemaal weglaten.

Paksoitaart

zondag 10 oktober 2010

Hummus voor op brood

Vandaag waren we laat thuis voor het eten. Om toch iets lekkers op tafel te zetten heb ik gekozen voor een eenvoudige groentesoep, met stokbrood en hummus. Hummus is een lekker smeerseltje wat makkelijk te maken is. Vooral voor vegetariers is het heel gezond en ook nog goedkoop. Voor minder dan een Euro heb je een bakje vol. En ook heel lekker voor op toastjes tijdens een feestje!

Ingredienten: blikje kikkererwen (je kunt ze natuurlijk ook zelf weken dan ben je nog goedkoper uit), 2 teentjes knoflook, sap van een halve citroen, peper, zout en olijfolie. Extra: sesamzaad en peterselie

Doe de kikkererwten in de blender en voeg de citroensap, twee gehakte knoflookteentjes en ongeveer 3 eetlepels olie toe. Eventueel doe je er nu een flinke tak peterselie bij. Flink hakken tot er een smeuiige pasta ontstaat. Nu proeven, proeven en nog eens proeven. Ondertussen naar smaak zout, peper, wat meer citroen of olie toevoegen.
Als je wilt kun je er aan het einde nog wat geroosterde sesamzaadjes doorroeren.

Toen ik nog in een studentenhuis woonde en geen blender bezat, hakte ik de peterselie fijn met een mes, waarna alle ingrediënten in een kom gingen. En dan flink tekeer met de stamppot-stamper! Natuurlijk heb je dan niet hetzelfde gladde effect, maar wel een smaakvol alternatief!

woensdag 6 oktober 2010

Witlof cadeautjes

Bij onze peuters werkt het altijd prima om bij het avondeten gebruik te maken van namen zoals; taart, verassing of cadeautje. Vandaar de naam witlofcadeautjes. Makkelijk klaar te maken en het hoeft niet zo lang in de oven als de spinazietaart. Komt bij dat witlof nu lekker voordelig is. Met dit recept maak je de witlof minder bitter en dus geschikter voor kritische peuters, ondetussen wennen ze wel aan de smaak.

Ik maak voor de volwassenen twee halve witloffen en voor de kinderen ieder een halve.
Nodig voor twee volwassenen en twee kinderen; 3 witloffen, 6 blaadjes bladerdeeg, 50 gram geraspte kaas, peper en zout.

Kook de witlof in weinig water met een beetje zout in 10 minuten beetgaar, laat ondertussen de bladerdeeg ontdooien.Doe tegelijkertijd het blikje tomatenpuree in een kom en meng de helft van de kaas erdoor, samen met een snuf peper en zout.

Net gevuld, nu nog dichtvouwen..
Laat de witlof goed uitlekken (pas op, heet!) en halveer ze in de lengte. Nu snijd je de bittere kern eruit. Het kuiltje wat hierdoor ontstaat vul je op met het tomatenpuree mengsel. Leg de halve witlof schuin op een bladerdeegblaadje. Strooi er nu nog wat kaas over en vouw het deeg stevig dicht. Leg alle cadeautjes op een goot bord wat bestrooid is met bloem (of leg er bakpapier onder). Dit voorkomt dat de bladerdeeg aan het bord komt de zitten en je ze straks met een mes van het bord moet bikken (spreek uit ervaring).


Nu het bord in de oven op 200 graden, ongeveer 15 tot 20 minuten, tot het bladerdeeg mooi bruin is. Goed laten afkoelen voor het serveren, witlof blijft lang heet. Lekker om te serveren met gebakken aardappeltjes en rauwkostsalade.


woensdag 22 september 2010

Creatieve aardappelsalade

Op maandagavond sport ik altijd, waardoor ik dan vaak kies voor een lichte maaltijd die makkelijk klaar te maken is. Afgelopen maandag was dat creatieve aardappelsalade. Hij is zo creatief, omdat je eerst in de kast kijkt wat je nog hebt en je alles kan toevoegen en weglaten wat je wel of niet lekker vindt.

Ingredienten: 6 aardappels met schil, half kropje of hele zak sla, vier groentes naar keuze (zie recept), een flinke plak gewone kaas, basilicum, balsamicoazijn, olijfolie.

Voor vier personen neem ik zes middelgrote aardappels die ik met een schone schuurspons afboen (de schil blijft er dus aan) onder de warme kraan. Daarna in stukken snijden en vijftien minuten koken met een beetje zout. Na het koken afgieten en laten afkoelen. Daarna in dobbelsteentjes snijden.
Zelf gebruik ik voor dit recept altijd een grote glazen schaal, waar de aardappeltjes dan onderin komen. Daarop een dun laagje gesneden sla. Bij voorkeur ijsbergsla of veldsla. Voor vegetariers is het handig vaak voor veldsla te kiezen, want daar zit meer ijzer in.
De basis voor de sla is nu klaar. Smaakt natuurlijk nog nergens naar, maar dan kies je vier van de volgende ingredienten: asperges uit pot, doperwtjes, mais, twee gekookte eieren, 3 tomaten of klein potje Amsterdamse uien. Op deze manier kun je makkelijk rekening houden met wat er in de kast is en wat je kinderen lekker vinden.
Al deze ingredienten doe je (na ze eventueel in blokjes te hebben gesneden) in de kom. Als laatste strooi ik hele kleine blokjes gewone 30+ kaas erover, samen met wat blaadjes basilicum (afhankelijk van hoeveel er nog aan mijn plantje groeien).
Sla is het lekkerste op kamertemperatuur, als je het van tevoren gemaakt hebt, haal het dan een half uur voordat je gaat eten uit de koelkast.

En dan de dressing. Neem 2 eetlepels balsamicoazijn en twee eetlepels olijfolie. Meng deze doorelkaar en sprenkel het direct over de salade. Simpeler kan bijna niet! Kinderen maak je vaak blij met een dressing op basis van fritessaus en ketchup. Meng twee eetlepels fritessaus, twee eetlepels olijfolie, een eetlepel ketchup en een snufje peper door elkaar en je hebt een kindvriendelijke dressing.

Eet smakelijk!

Samen simpele koekjes bakken

Een leuk tijdverdrijf voor peuters (en natuurlijk ook voor oudere kindjes) is koekjes bakken. Maarrr je moet maar net zin hebben in heel veel troep. Daar komt bij dat ik niet ben uitgerust met een enorme oven, bijbehorende enorme keuken, steekvormpjes en nee, zelfs geen deegroller. Ik heb wel een combimagnetron, dus daar gaan we dan maar mee aan de slag en we houden het lekker eenvoudig. Kostprijs voor 30 versierde koekjes; nog geen 3 Euro. En je hebt meteen een paar creatieve cadeautjes om uit te delen!

En je hebt nodig: bakpapier, 250 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram margarine, 125 gram witte basterdsuiker, een ei en een snufje zout. Wij hadden daarnaast ook nog Smarties om de koekjes mee te versieren.
Weeg alle ingrediënten af en laat je kind alles in een kom kiepen. De margarine moet op kamertemperatuur zijn en even in kleine blokjes gesneden worden. Daarna kneed jij alles tot een mooie bal deeg. Vervolgens neem je een plat bord waar je een stuk bakpapier op legt. Dan draai je in je handen flinke knikkers (twee tot drie centimeter) van het deeg. Je legt een aantal knikkers op het bord. Bij mij pasten er ongeveer tien op, maar leg ze niet te dicht bij elkaar. Dan mag je peuter met zijn (schone!) handjes de balletjes platdrukken, tot ze niet dikker dan een halve centimeter zijn. En natuurlijk is het versierwerk ook een leuk en lekker klusjes voor de kleinsten onder ons. Wij hadden gewone Smarties, maar je kunt ook speciale versierchocolaatjes kopen.

Tot slot gaan de koekjes natuurlijk in de voorverwarmde oven. 15 Minuten op 180 graden zou moeten zorgen voor mooie lichtbruine koekjes. Daarna een half uur laten afkoelen tot ze echt knapperig zijn. Bij ons werden het drie borden koekjes. Na het afkoelen per vier in een servetje en daarna in een boterhamzakje met een strikje. Zo hadden we leuke cadeautjes voor opa en oma, de buren en de juffen van de peuterspeelzaal. En de rest ging in de koekjestrommel. Wel binnen een week opeten, maar dat zal geen probleem zijn neem ik aan!




Spinazietaart

Met stip op een, en daarom verdient hij het eerste plekje op dit blog: de spinazietaart. Er zullen vast kinderen bestaan die niet van spinazie a la crème houden, maar mijn kinderen horen gelukkig niet bij die groep. Dit is een heerlijk recept voor kinderen en volwassenen, makkelijk van tevoren te maken. Handig, wanneer je visite verwacht. Makkelijk te maken, weinig bereidingstijd en makkelijke ingrediënten. Kinderen kunnen goed helpen met klaarmaken. Let op, hij moet wel bijna een uur in de oven.

Je hebt nodig voor vier personen: een springvorm, 7 plakjes bladerdeeg, pakje spinazie a la crème3 eieren, zakje geraspte kaas (ik neem het liefste 30+), beetje peper en zout. Onderin de taart komt iets hartigs, zoals noten of vegavlees.
Oorspronkelijk maakte ik dit recept met van die vegetarische knakworstjes, die ik dan in plakjes sneed. Erg lekker en een goede vleesvervanger. Maar in de loop der jaren ben ik daarmee gaan experimenteren en heb de worstjes wel eens vervangen door een hand cashewnoten, wat cherrytomaatjes, een halve camembert in blokjes, pittig gekruide tofublokjes of een hand walnoten. Kies dus gerust een van deze variaties.

Verwarm de oven voor op 200 graden, haal de bladerdeeg uit de vriezer, ontdooi de spinazie in een pannetje en vet ondertussen de springvorm in.
Wanneer de spinazie ontdooit is doe je het gas uit en roer je hier de eieren, de helft van de kaas en een snufje peper en zout door. Eventueel aangevuld met een flinke snuf knoflookpoeder voor de liefhebbers.
Daarna beleg je de ingevette springvorm met de plakjes bladerdeeg. Het is handig om daarna even met een vork een paar gaatjes in het deeg te prikken.
Vervolgens leg je de noten en/ of het vegavlees of kaas (zie boven) op de bodem. Daarover giet je voorzichtig het mengsel van de spinazie. Als bovenste laagje strooi je de rest van de geraspte kaas erover. Soms ben ik in een creatieve bui en maak ik van een of twee plakjes bladerdeeg leuke vormpjes op de bovenkant (zie foto). Wanneer je het deeg daarna insmeert met een beetje eigeel, gaat hij ook nog een beetje glanzen. Extra feestelijk, maar niet noodzakelijk.

Nu kan de taart in de oven. 55 Minuten op 200 graden zorgt bij mij voor een perfecte gare taart, met een goudkleurig korstje. Houd het natuurlijk wel in de gaten, want misschien is jouw springvorm net anders van formaat waardoor hij vijf minuutjes eerder klaar is.

Als er een stukje over is, kan het de volgende dag ook koud bij de lunch geserveerd worden. Ik heb hem ook keer koud in smalle puntjes bij de paasbrunch op tafel gezet en ook toen was iedereen erg enthousiast.

Spinazietaart met cherrytomaatjes.
 

Eet smakelijk!

Hoe doe je dat met de hamburgers?

"En wat nou als je kind een hamburger wil?" Tsja, die vraag is aan ons al vaak gesteld. Zelfs al voor we kinderen hadden! Richard en ik leerden elkaar kennen in 2004, een jaar later werden we een stelletje. Samen uit eten gaan is nooit een probleem geweest, want we hebben vrijwel dezelfde smaak en zijn beide vegetariër. Richard is inmiddels alweer ruim twintig jaar vegetariër, hij eet al sinds halverwege de basisschool geen dieren meer. Zelf ben ik daarmee gestopt in de puberteit, nu alweer 13 jaar geleden.
Daarom is er nooit een discussie geweest over wat onze kinderen gingen eten. Geen vlees, geen vis, geen gevogelte, maar wel eieren, melk en kaas. Hetzelfde als papa en mama, net zoals in een 'gewoon gezin'.

Koken is een van mijn grootste hobby's en ook Richard vindt het leuk om in de keuken te staan. Het enige nadeel van uitgebreid koken uit een kookboek vind ik dat het meestal zo duur is. Neem een snufje van dit en drie druppels van dat en voor je het weet heb je je kar vol ingredienten, die daarna staan te verstoffen in de kast. Zonde! Daarom kook ik graag voordelig, eenvoudig, gezond en vooral vegetarisch. Het leek me leuk mijn kookbevindingen op een blog te delen. Dit als aanvulling op mijn blogs 'thuis met kinderen' en 'vieren met kinderen'. Allemaal bedoeld om andere mensen inspiratie op te laten doen, net zoals ik zelf graag inspiratie opdoe in boeken, bladen, op internet en bij vriendinnen.

Nog even over die hamburger. Wanneer mijn kinderen heel graag een hamburger willen, dan bak ik er gewoon een voor ze. Een vegaburger wel te verstaan. En tegen de tijd dat ze zakgeld krijgen en kunnen fietsen, is de MacDonalds snel genoeg zelf gevonden. Met andere woorden, wanneer ze daar oud genoeg voor zijn mogen ze hun eigen keuzes maken, tot die tijd is het net als met alle andere dingen bij het opvoeden; wij beslissen wat wij vinden wat het beste voor ze is. In dit geval, vegetarisch eten.